Blåsmusiknätverket

Malax hornseptett 

”Jag kom till Malax 1962. Jag startade Malax blåsorkester och senare Malax storband. Men folk flyttade bort och nytillkomna blev färre och snart var det inte möjligt på en liten ort som Malax att hålla på med större orkestrar. Mitt arbete flyttades dessutom till Petalax och möjligheten att öva upp nya musiker minskade betydligt, varför de större orkestrarna måste upphöra.

1985 var det dags för en mindre grupp och då blev valet att återuppleva en gammaldags hornseptett, som funnits i Malax före krigen. En del gamla arrangemang hittades i Bygdegården, Malax ufs lokal från gamla septettens tid och med verksamhet åren  1911-1938. Det började med att jag skaffade nya noter, vilket inte var så lätt, och att arrangera nytt för hornseptett, vilket jag intresserade mig för. Det var bara att sätta i gång och pröva på.

I början spelade vi traditionell septettmusik men senare blev det mångsidigare musik än tidigare – allt från marsch, traditionell dansmusik, symfonisk blåsmusik, swing, och jazz i olika former. Vi uppträder på konserter, har egna tillställningar och på fester av olika slag. Vi har även spelat i Sverige, Norge och USA.

Malax hornseptett 2021: Petter Eklund, Eb-kornett, Stefan Sjöholm. 1 Bb-kornett, Raymond Lervik, 2 Bb-kornett,  Yngve Lolax, alt, Tom Antell, tenor, Alf-Martin Haagensen, baryton, Roy Smulter, bas, Kenneth Granback, trummor.  De flesta av dessa duktiga musiker har varit med i Malax hornseptett från nystarten 1985. ”

Runo Östvall, dirigent.

Texten är ursprungligen publicerad i mars 2021.

Blåsmusiknätverket